A Bakony ismeretlen tájain

2024.10.12.

A vadregényes Bakony felfedezése

A túra ideje: 2024.10.12.

Az indulás helye: Szigethalmi Szent István Általános Iskola elől.

Az indulás ideje: 7 óra

Köztes megállók: 

SPAR (a Gyártelepi HÉV-nél lévő buszmegálló)

Szigetszentmiklós, József Attila utcai buszmegálló (Trafóház)

Szigetszentmiklós, Városi Könyvtár és Közösségi Ház, Városi Galéria (Sárgaház) 

Thury-vár

Hová készül az egyesület?

Ez a túra igazán érdekes és izgalmas útvonalat vázol fel a Bakonyban, amely Magyarország egyik legszebb és legváltozatosabb hegysége. Várpalota és környéke tele van történelmi emlékekkel és természeti látnivalókkal.

Várpalota, amelyet korábban Palotának hívtak, valóban gazdag történelmi múltra tekint vissza. A Thury-vár különösen fontos, hiszen Thury György, ( történetét érdemes elolvasni) a híres végvári kapitány itt védte a magyarokat a török hódítók ellen. A vár felújítva áll, és gyakran ad otthont kulturális rendezvényeknek is.

A Bátorkőrának romjai romantikus hangulatot árasztanak, és visszarepítenek a középkori időkbe. Bár kevesen ismerik, érdemes felkeresni, mert a környező táj és a történelem találkozása lenyűgöző élményt nyújt.

A Gazsi-lik és a Vár-völgyi 2. számú barlang természeti különlegességek, amelyek a Bakony gazdag földrajzi és geológiai múltját idézik. A barlangok és a környék felfedezése igazi kalandot ígér, különösen azoknak, akik szeretnek a természetben járni, és kicsit mélyebben megismerni a környék titkait.

Ez a túra tehát nem csak a természet szépségeiről, hanem a történelem érintéséről is szól, és kiváló lehetőség a Bakony kevésbé ismert részeinek felfedezésére.

Buszköltség

TagságKategóriaÁr
Egyesületi tagfelnőtt5500 Ft
Egyesületi taggyerek1500 Ft
Nem egyesületi tagfelnőtt6000 Ft
Nem egyesületi taggyerek2000 Ft

Ajánlott felszerelések

Megfelelő lábbeli

A túrázás során a megfelelő felszerelés alapvető fontosságú, különösen a lábbeli kiválasztása. A cipő talpának bordázottsága elengedhetetlen, mivel a sima talp nem nyújt megfelelő tapadást egyenetlen, köves terepen. A túrabakancs ezért ideális választás, mivel segít megelőzni a baleseteket és védi a lábat a nehézségekkel teli talajon. Köves talajban lesz részünk a túra alatt.

A túrabot használata további előnyökkel jár:

1. Támaszték és egyensúly: Nehéz terepen extra stabilitást biztosít, csökkentve az esés kockázatát.
2. Ízületkímélés: Le- és felfelé menetelkor segít csökkenteni a lábak és a térd ízületeire nehezedő terhelést.
3. Testtartás megőrzése: Segít egyenesen maradni nehéz időjárási körülmények között, például szélben, esőben vagy hóban.
4. Növényzet elzárása: A túrabot hasznos lehet a sűrű növényzetben, például tüskés bokrok félretolására. Ezek a tényezők mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a túra kényelmesebb és biztonságosabb legyen.

Rövid táv

Ez a táv kb. 6,7 km hosszú. Minimális emelkedőt tartalmaz, az út nagy része lefelé halad, és az sem meredek. Távlati panoráma nincs, a természet egyéb szépségeivel kell beérni. Azok viszont vannak. Plusz 2,5 km megtételével azonban ez a táv is megtekintheti a Bátorkő várát. Bár ez kb. 60 méterrel megemeli a szintet. Ha nem szeretnének ennyit gyalogolni, akkor nekik lehetőségük lesz a Thury-várat megnézni. (A másik két távnak, nem biztos, hogy lesz ennyi ideje).

Őszi kikerics

Középtáv

A középtávos túra egy kb. 10 km hosszú útvonalat követ, amely már több emelkedőt is tartalmaz, így fizikailag valamivel megterhelőbb, mint a rövidebb táv. Az út során a természeti látnivalók mellett panorámás kilátásban is gyönyörködhetnek a résztvevők. A túra része a Gazsi-lik barlang meglátogatása is, ahonnan tovább indulnak a Bátorkő várához. A várból való kilátás és a visszatekintés egy kisebb kaptatón keresztül történik, ami újabb kihívást jelent a résztvevők számára.

Azok, akik még nem fáradtak el, egy extra kitérőt tehetnek egy közeli sziklafal megtekintéséhez, míg a többiek a várnál pihenhetnek. Innen a túra lefelé halad, egészen a Várvölgyig, majd leereszkednek Várpalotára. Útjuk során egy másik barlangot is meglátogatnak, ami további felfedeznivalót kínál. Ha marad idő, a túra végén a Thury-vár közelében található cukrászdában lehetőség nyílik egy kis pihenésre és felfrissülésre.

Ez az útvonal változatos élményeket kínál, panorámákkal, barlangokkal és történelmi helyszínekkel.

Lik a Gazsi-lik fölött (ha hajlandó vagy egy kicsit mászni)
Panorma a Vár-berekről

Hosszú táv

A hosszú távú túra résztvevői már a buszról is hamarabb szállnak le, és egy izgalmas útvonalon indulnak el. Első állomásuk egy kőbánya, amelyből ki kell mászniuk, ami komoly kihívásnak bizonyulhat. A nehézségek folytatódnak, ahogy egy meredekebb lejtőn kell leereszkedniük a jelzett turistaúthoz. Innen egy kevésbé meredek emelkedő következik, amely felviszi őket a Vár-berek tetején található kilátóponthoz, ahonnan panorámás kilátás tárul eléjük.

Ezután leereszkednek a Gazsi-likhoz, amit ők is meglátogatnak, majd tovább haladnak a Bátorkő várához. Miután felfedezték a várat, egy újabb, nem túl meredek emelkedőn kapaszkodnak fel a Fajdas-hegy tetejére, ahol egy magasságpontról lélegzetelállító körpanoráma tárul eléjük. A hegyről lefelé haladva több olyan pontot érintenek, ahonnan más-más szögből csodálhatják meg a korábban meglátogatott Bátorkő várát.

Végül, a középtávúakhoz hasonlóan, ők is a Várvölgyön keresztül sétálnak be Várpalotára. Ez a túra fizikailag és látványban is gazdag élményt kínál, kihívásokkal, panorámákkal és történelmi helyszínekkel.

Bátorkő vára a távolból
Kőbánya

A hazaindulás ideje

A tervek szerint a hazaindulás 16-17 óra között történik.