Halmiak együtt V.

A túra ideje: 2022. 10. 22.

A túra helye: Esztergom és környéke

Az indulás időpontja: 2022. 10. 22. Szombat 8 óra. Indulás helyszíne: A Szigethalmi Szent István Általános Iskola elől. (Szigethalom, Szabadkai utca 64.) Természetesen a Szigetszentmiklóson is lesz felszállási lehetőség a Sárga Háznál.

Mivel az előző túránkon a Börzsöny és a Cserhát határán bolyongtunk, ezért most egy közelebbi helyre látogatunk el. Esztergomot és a közvetlen környékét tekintjük meg. Fellátogatunk a Vaskapu-hegyre, ahonnan csodálatos panoráma nyílik Esztergomra és a Dunára is. A szokásos hármas bontású túra lesz. Azonban a nagy szintkülönbség miatt érdemes a táv hosszát átgondolni és eszerint választani. Ebben a szintvonal- és útvonaltérkép segíthet. A hazaindulást 16-17 órára terveztük.

Az utazás költsége (Sajnos, a jelenlegi helyzethez alkalmazkodva emelni kellett. )

Nem TE tag felnőtt – 3500 FtNem TE tag gyermek – 2000 Ft
TE tag felnőtt – 3000 FtTE tag gyermek – 1500 Ft

Hosszú táv

A táv szintvonaltérképe (Rákattintva a térkép is látható lesz.)
Hossz:~15 kmSzint: ~500 mSebesség: 4,5 km/óIdő: ~6-7 óra
Fel: 500 mLe: 565 m

A hosszú táv résztvevői még Esztergom felé utazva előbb szállnak le a buszról. Felkapaszkodnak a Nagy-Cserepes-tetőre, bekukkantanak a Loggia-barlangba majd a Vaskapu-hegyet “másszák” meg. A tájban gyönyörködve lehetőség nyílik egy kávé vagy tea hörpintésére, mert ezt a menedékház vendéglőjének teraszáról is megtehetik. Onnan sétálnak be Esztergomba. Azért ők sem maradnak le egy kis kálvária látogatásról. A szigetre érve megkeresik a buszt.

Középtáv

A táv szintvonal térképe (Rákattintva a térkép is látható lesz.)
Hossz: ~9,5 kmSzint: ~300 mSebesség: 3,5 km/óIdő: 5 óra
Fel: 295 mLe: 300 m

A középtáv tagjai Esztergomból indulnak és oda is érnek vissza. Egy római kori kilométerkő megnézése után a Szent István-lépcsőn ballagnak fel a Szent Tamás-hegyre, miközben megnézik az időt az ország legnagyobb napóráján. A hegy kilátópontjáról letekintenek a Dunára és az Esztergomi Bazilikára is. Ezt a látnivalót a Vaskapu-hegyről is megtekintik, akár kávé vagy tea ivása közben, mivel a turistaház vendéglőjének teraszáról látható a szép panoráma. Az út hátralevő részét már többnyire lejtőn teszik meg. Esztergom szigetére érve felkeresik az ott parkoló buszt.

Rövid táv

Hossz: ~ 5 kmSzint: ~70 mSebesség: 2 km/óIdő: 5 óra
Fel: 65 mLe: 95 mMax emelkedő: 12,2° Max lejtő: -14,4°

A rövid táv résztvevőinek szórakoztatásáról Bata Ili gondoskodik. Ők bebarangolják Esztergom szép helyeit, gyönyörködnek e csodás város látnivalóiban. Ha az útjuk során elfáradnak, beülnek egy-egy kávézóba, cukrászdába pihenni. A buszt ők is a szigeten, a híd közelében találhatják meg.

Szép napot, jó túrát mindenkinek!

A gombra kattintva elérhető a jelentkezési lap!