Nógrád-Berkenye

A túra ideje: 2022.09.17.

Helyszíne: A Börzsöny és a Cserhát határa.

Indulás a Szigethalmi Szent István Általános Iskola elől 7 órakor. A busz a Szigetszentmiklósi Sárga Háznál is megáll.

Az utazás költsége (Sajnos, a jelenlegi helyzethez alkalmazkodva emelni kellett. )

Nem TE tag felnőtt – 4000 FtNem TE tag gyermek – 2500 Ft
TE tag felnőtt – 3500 FtTE tag gyermek – 2000 Ft

Rövidtáv

HosszSzintNehézség
~3-4 km 50-60 mkönnyű

A túra helyszíne Nógrád és Berkenye község. Nógrádban cél a vár megtekintése, ahonnan pazar kilátás a Nógrádi-medencére és a Börzsöny hegyeire. Majd séta vissza a buszhoz, amelytől kb. 200 m található a Csurgó-forrás, melynek a vize gyógyhatású. (A helybéliekkel beszélve megtudtuk, hogy a kannában hazavitt víz egy hónapig is jó marad. És hallottunk egy csodás történetet, melyben szigethalmi vonatkozás is van.) A busz ezután átmegy Berkenyére, ahol megvárja a másik két táv résztvevőit. Itt érdemes körülnézni, mert sok szép látnivaló van. (Igyekszünk egy kis útmutatót adni a felkeresésükhöz.

Középtáv

HosszSzintNehézség
7,2 km + a vár és Berkenye bejárása150 mmérsékelt

A túra helyszíne Nógrád és Berkenye község. Nógrádban cél a vár megtekintése, ahonnan pazar kilátás a Nógrádi-medencére és a Börzsöny hegyeire. Előtte azonban megnézzük a Csurgó-forrást, melynek a vize gyógyhatású. (A helybéliekkel beszélve megtudtuk, hogy a kannában hazavitt víz egy hónapig is jó marad. És hallottunk egy csodás történetet, melyben szigethalmi vonatkozás is van.) Innen a Kálvária-dombon és a Nógrádi temetőn áthaladva érjük el a várat. A vár és a panoráma megtekintése után egy nagyon lankás emelkedőn (16 m 2 km alatt) átmegyünk a Berkenyére. A dombról leereszkedve érjük el túránk végcélját a Hársas-tavat. Aki még szeretne, az körbenézhet a községben. Érdemes!

Hosszútáv

HosszSzintNehézség
~17-18 km~400-500 mközepes

A túra helyszíne Nógrád és Berkenye község. Nógrádban cél a vár megtekintése, ahonnan pazar kilátás a Nógrádi-medencére és a Börzsöny hegyeire. A várból leereszkedve megnézzük a Csurgó-forrást, melynek a vize gyógyhatású. (A helybéliekkel beszélve megtudtuk, hogy a kannában hazavitt víz egy hónapig is jó marad. És hallottunk egy csodás történetet, melyben szigethalmi vonatkozás is van.) Innen a Kálvária-dombon és Szélesmezőn áthaladva cél a Vár-hegy, ahol a Várhegyi-kilátóból láthatjuk a környező hegyeket. Majd hegyen-völgyön át kalandozás Berkenyére, ahol a még járkálni akaróknak lehetősége lesz, néhány látnivaló megtekintésére.

A tervezett indulás haza 16 óra.