Sukorói ingatlankövek (Velencei-hegység)

A túra ideje: 2022.05.21.

Indulás a Szigethalmi Szent István Általános Iskola elől 8 órakor. A busz Szigetszentmiklóson is megáll majd.

Igyekszünk megfelelni a résztvevők túrázási képességeinek, ezért hármas felbontásban szervezzük ezt a túrát is. Az eredeti elképzelést változtatni kellett, mert a busz parkolását nem mindenhol lehet megoldani. Azonban reméljük, hogy mindenki megtalálja az erőnlétének, érdeklődésének legjobban megfelelő távot. Választás előtt olvassátok el a távra vonatkozó ismertetőket.

Az utazás költsége (A busz árához igazítjuk)

Nem TE tag felnőtt – 3000 FtNem TE tag gyermek – 1500 Ft
TE tag felnőtt – 2500 FtTE tag gyermek – 1000 Ft

Rövidtáv

HosszSzintNehézség
~5 km + 1,5 km56 mkönnyű

A túra helyszíne a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum (5 km), illetve a vállalkozó kedvűek átsétálhatnak a Honvédelmi Emlékparkba (+1,5 km az oda-vissza út). A séta során megtekinthetik a tájmúzeum természetrajzi és halászati kiállítását. A kilátóból szép a panoráma. Hullámvasút a tanösvény kellemes útján. Nem csekély kihívás a vadaspark bejárása, a nagy területű élőhelyek miatt. Pihenés a parkban. Aki pedig szeretne, az a tornapályán átsétálhat az Emlékparkba. (Az arborétum belépője 2400 Ft, a diák és nyugdíjas kedvezményes jegy 1200 Ft).

Középtáv

HosszSzintNehézség
8,5 km201 mmérsékelt

A középtáv a Zsuzsi presszótól indul és oda is tér vissza. Két szép völgyön ( Borjúvölgy, Bodza-völgy) halad a túra. A kettőt egy ingókövekkel övezett út köti össze. Bár nincsennek nagy magasságok mégis ajánlott a nem csúszós lábbeli, mert apró köves, morzsás felületeken kell fel-vagy lemenni. A Bodza-völgyből egy kis emelkedőre felkaptatva egy barlang is megtekinthető. Nem klausztrofóbiásoknak való. Hatalmas fák és sziklák között vezet majd az út.

Hosszútáv

HosszSzintNehézség
13,5 km306 mközepes

Ez a táv is a Zsuzsi presszótól indul. Kezdésként átkutyagolunk Nadapra, és ha már ott vagyunk megtekintjük a szintezési ősjegyet. Vissza a Sukoró feletti hegyekbe. Átnézünk a Likaskövön. Felkeressük az Angelika-forrást, majd követve a víz útját lesétálunk a Bodzás-völgybe. Az út magas falak között kanyarog. A bátrak benézhetnek a Pákozdvár-barlangba. A piros háromszög jelzésen jutunk át a Borjúvölgybe. Innen visszasétálunk a starthelyre. Fontos a megfelelően tapadó lábbeli, mert morzsás köveken haladunk felfelé, illetve ha fent vagyunk akkor lefelé.

A túrán azokat az ingóköveket keressük fel, amelyek érdemesek a megtekintésre, de nem olyan híresek, mint a Pákozdon lévők, bár szerintem szebb környezetben találhatóak.