Szigethalmiak együtt 1 (Gödöllő)

about:blank

Gödöllő 2022.02.19.

Indulás helye: Szigethalmi Szent István Általános Iskola

(Szabadkai u. 64.)

Indulás ideje: 8:00

Buszköltségek: Változtak az árak, így emelnünk kellett. A gyermekekét változatlanul hagytuk.

Nem TE tag felnőtt – 3000 FtNem TE tag gyermek – 1500 Ft
TE tag felnőtt – 2500 FtTE tag gyermek – 1000 FtTúraterv:

A busz 8 órakor indul az iskola elől. A szigetszentmiklósi túratársakat, a Városi könyvtár és Közösségi Ház (Sárga ház) előtt vesszük fel. Innen együtt utazunk Gödöllőre. A szokásos 3-as bontásban lesznek programok. Tehát hosszú-és középtáv illetve a rövidtáv. A három táv közös kiindulóhelye a Gödöllői Erdészeti Arborétum lesz. A rövid- és a középtáv erőnlétének megfelelően sétát tesz az arborétumban. Majd visszaszállva a buszra megtekinthetik a felújított Királyi Várót ( belépő nincs). Majd újabb rövid buszozás után a Királyi Kastély parkjában illetve a mellette lévő Erzsébet parkban tehetnek sétát. A park ingyenes, kastély belépős. A hosszútáv visszaérkezéséig szabad program. Séta a környéken, ebéd vagy egyéb elfoglaltság. A hosszútáv szintén az arborétum megtekintésével indul. De buszozás helyett ők egy hosszabb táv megtételével jutnak vissza a kastélyig.

Látnivalók Gödöllőn a rövid- és középtáv részére. Az alábbi linkeken sok érdekesség található a helyszínről.

https://www.turistamagazin.hu/hir/godolloi-arboretum-154-az-1-ben

https://kirandulababa.hu/kirandulababa/kirandulas/Goedoelloi-arboretum/56

https://www.utazzitthon.hu/latnivalo/godollo

Rövid ismertető a távokról:

Rövidtáv:

A táv hossza 5,2 km szinte teljesen sík terepen. Persze aki szeretne kevesebbet vagy többet is mehet. Csoportosan vagy egyénileg is fel lehet keresni a Bárány Tamás térképe alapján az arborétum jellegzetes növényeit. De egyéni útvonalat is lehet választani. A fontos, hogy a megbeszélt időre mindenki visszaérjen a buszhoz. A busz beviszi a társaságot a gödöllői Grassalkovich-kastélyhoz. Innen a program fakultatív. Aki szeretne még sétálni, az megtekintheti a környék nevezetességeit. Sétálhat a kastély csodálatos kertjében, vagy átmehet az Erzsébet-parkba, ahol szintén kellemes környezetben tartózkodhat. De ha akar, beülhet valahova ebédelni, pihenni. Ha a kastélyt szeretné megtekinteni az is lehetséges, de ott már belépődíj is van (húzós ár). A megbeszélt időre a kijelölt találkozó helyszínére kell érni.

Középtáv:

A táv hossza 8,2 km szinte teljesen sík terepen. Csóka Gabi és Hardy László vezetésével bejárjátok az arborétum területét. A megbeszélt időre kell visszatérni a buszhoz. A busz beviszi a társaságot a gödöllői Grassalkovich-kastélyhoz. Innen a program fakultatív. Aki szeretne még sétálni, az megtekintheti a környék nevezetességeit. Sétálhat a kastély csodálatos kertjében, vagy átmehet az Erzsébet-parkba, ahol szintén kellemes környezetben tartózkodhat. De ha akar, beülhet valahova ebédelni, pihenni. Ha a kastélyt szeretné megtekinteni az is lehetséges, de ott már belépődíj is van (húzós ár). A megbeszélt időre a kijelölt találkozó helyszínére kell érni

Hosszútáv:

A táv hossza kb. 18 km 300 méteres szintemelkedéssel. Ezt én vezetem. Átkelünk az arborétumon (sajnos, nem lesz lehetőségünk mindent megtekinteni) majd a környező hegyek felé vesszük az irányt. Megmásszuk a 307 m magas Juharost. Benézünk Máriabesnyőre Nagyboldogasszony-bazilikához. Ezután az irány a Grassalkovich-kastély. De közben bepillantunk a Premontrei temetőbe (emlékhely). A vasúti megállóhely alatt kelünk majd át. Előtte (ha az időnk engedi) a Gödöllői Királyi Várótermet is megtekinthetjük. Utunk több parkon át vezet a célig. Érintjük az ott álló Világfát. A kastélyon átkelve (ez nem belépős) annak parkjába érünk. Egy rövid séta után megkeressük a többieket. Elég sietős tempót diktálunk majd, hogy a látnivalókra is legyen időnk.