Túra Csobánka és Pilisszentkereszt között

A túra helye: a Pilis-hegység

Az indulás időpontja: 2022. 11. 12. Szombat 7 óra. Indulás helyszíne: A Szigethalmi Szent István Általános Iskola elől. (Szigethalom, Szabadkai utca 64.) Természetesen a Szigetszentmiklóson is lesz felszállási lehetőség a Sárga Háznál.

Bár máshova szerettünk volna utazni, a megemelkedett utazási költségek miatt helyszínt változtattunk. A célunk a Pilis lesz, annak is az egyik legszebb része a méltán híres Dera-szurdok. A szokásos hármas bontású túra lesz. Azonban a szintkülönbség miatt érdemes a átgondolni, melyik távot szeretnéd bejárni. . Ebben a szintvonaltérképek segítenek. A hazaindulást 16-17 órára terveztük.

Az utazás költsége

Nem TE tag felnőtt – 3500 FtNem TE tag gyermek – 2000 Ft
TE tag felnőtt – 3000 FtTE tag gyermek – 1500 Ft

Hosszú táv

Táv: ~16-18 kmSzint: ~500 mEmelkedő: 504 mLejtő: 351 m
Sebesség: ~4 km/óIdő: ~ 6-7 óraCsúcs: 478 mAlacsony: 171 m

A hosszú táv bakancsosai Csobánkáról indulnak el. A Szent-kút megtekintése után a Ziribár-hegy felé veszik az irányt. Útközben három barlangot is érintve másznak fel a csúcsra, ahonnan fantasztikus a kilátás a környező vidékre. A három barlang közül csak az egyiket lehet megnézni (megéri), a másik kettőből egy lezárva a másikba pedig nem tanácsos beleesni. Ha már hegy, akkor legyen kettő! Leereszkedve a Ziribárról, újabb kapaszkodó a Hosszú-hegy tetejére a kilátópontokhoz. . A hegyháton haladva eljutnak odáig, ahol leereszkedhetnek a Dera-szurdok bejáratához. Befejezésül egy kis könnyű séta a szurdokban.

Középtáv

Táv: ~12 kmSzint: ~450 mEmelkedő: 440 mLejtő: 280 m
Sebesség: ~3 km/óIdő: ~ 6 óraCsúcs: 478 mAlacsony: 171 m

A középtáv Csobánkáról rajtolhat el. Már az út elején szép a kilátás a környező hegyekre. Felkeresik a Szent-kútat és a Sarlós Boldogasszony kápolnát. Egy komolyabb kaptató után felkapaszkodnak a Hosszú-hegy tetejére, ahonnan több kilátópontról gyönyörködhetnek a táj szépségeiben. Az út során megtudják, hogy mi az a zsomboly. A bátrabb jelentkezők egy barlangot is megtekinthetnek, de oda nehéz lejutni. A hegyháton haladva eljutnak odáig, ahol leereszkedhetnek a Dera-szurdok bejáratához. A kevésbé fáradtak még megtekintik a szurdokot, a többiek csak a cukrászda kínálatában gyönyörködhetnek.

Rövid táv

Táv: ~ 6,5 kmSzint: ~170 mEmelkedő: 166 mLejtő: 166 m
Sebesség: ~2 km/óIdő: ~ 3,5 óraCsúcs: 367 mAlacsony: 255 m

A rövid távosok nem Csobánkáról indulnak majd, de a panoráma miatt érdemes leszállni a buszról és egy kicsit körülnézni. Majd utazás át Pilisszentkeresztre. Kezdésként megtekintik a Dera-szurdokot, majd visszatérnek Pilisszentkeresztre (~ 4 km). Aki akar, az beülhet valahova pihenni (kocsma, cukrászda), a többiek még felkeresik a Cisztercita apátság romjait és a Klastrom-kutat (+ 2,5 km). Majd visszatérve Pilisszentkeresztre ők is meglátogathatják a Hilda-cukrászdát vagy valamelyik vendéglátói helyet. Az adott időben találkoznak a másik két táv résztvevőivel.